Gerookte vis
Aantal personen: 6
Dit gerecht wordt koud gegeten en kan daarom al een dag eerder worden bereid.
Ingrediënten
- 2 eetlepels lichte sojasaus
- 1 eetlepel donkere sojasaus
- 3 eetlepels Shaoxing rijstwijn
- 2 klontjes rietsuiker
- 2 theelepels Chinese vijfkruiden poeder
- 1 lente-uitje, fijngehakt
- 2 theelepels gember, fijngehakt
- 450 gram witvisfilet (zeeduivel, zeebaars of schelvis) met vel
- 300 ml. bouillon (kippen of vlees)
- olie om te frituren
- koriander voor de garnering
Bereiding
- Meng de sojasaus, rijstwijn, suiker, vijfkruidenpoeder, lente-ui en gember.
- Dep de vis droog en marineer die 1 uur in het mengsel.
- Doe de vis en de marinade over in een pan, voeg de bouillon toe en kook zachtjes gedurende 10 minuten.
- Haal de vis uit de marinade en laat uitlekken. Bewaar de marinade.
- Vul een wok voor een kwart met olie en verhit die tot 190 °C.
- Frituur de vis in porties in 3-4 minuten goudbruin en krokant.
- Haal de vis uit de wok en breng die over in de marinade en laat afkoelen en nog eens 2-3 uur marineren.
- Haal de vis uit de marinade en laat enkele minuten drogen.
- Snij de de vis in dunne plakken, garneer met koriander en serveer de vis koud.