Ma Po tofu
Aantal personen: 6
Ma Po Tofu is een traditioneel gerecht uit de Chinese provincie Szechuan
Ingrediënten
- 750 gram tofu
- 250 gram runder- of varkensgehakt
- 2 eetlepels donkere sojasaus
- 1,5 eetlepel Shaoxing rijstwijn
- 0.5 theelepel donkere sesamolie
- 2 theelepels Szechuanpeperkorrels
- 1 eetlepel olie
- 2 lente-uitjes, fijngehakt
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 theelepels gember, fijngehakt
- 1 eetlepel chili-bonenpasta (Toban Jiang)
- 250 ml. bouillon (kippen of vlees)
- 1.5 theelepel maïzena
- 1 lente-uitje, gesnipperd voor de garnering
Bereiding
- Snij de tofu in dobbelsteentjes.
- Meng gehakt, 2 theelepels sojasaus, 2 theelepels rijstwijn en de sesamolie in een kom.
- Rooster de peperkorrels zonder olie tot ze beginnen te ruiken. Kneus ze hierna.
- Verhit een wok op hoog vuur, voeg olie toe en roerbak het gehakt rul.
- Schep gehakt uit de wok en verhit de olie tot alle sappen van het vlees zijn verdampt.
- Roerbak lente-ui, knoflook en gember enkele seconden, voeg de chili-bonenpasta toe en roerbak weer enkele seconden.
- Meng bouillon, resterende sojasaus en rijstwijn en giet dit in de wok.
- Breng aan de kook en voeg gehakt en tofu toe.
- Breng opnieuw aan de kook en laat 5 minuten op een zacht vuur een beetje inkoken. Bij gebruik van zachte tofu niet roeren want die gaat helemaal kapot.
- Leng de maïzena aan met een scheutje water tot een papje en voeg dit toe aan de saus en bindt.
- Breng eventueel op smaak met een snufje zout. Garneer met lente-ui en peperkorrels.