Witte kip
Aantal personen: 4
Witte kip wordt koud gegeten en is een ideaal recept voor de warme zomermaanden.
Ingrediënten
- 1 kip van ongeveer een dikke kilo
- 2 lente-uitjes
- 3 plakken gember, geplet
- 3 eetlepels Shaoxing rijstwijn
- 1 eetlepel zout
Voor de dipsaus:
- 4 eetlepels donkere sojasaus
- 1 eetlepel suiker
- 1 lente-uitje, fijngehakt
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel gember, fijngehakt
- 1 theelepel donkere sesamolie
Bereiding
- Spoel de kip af, laat uitlekken en verwijder het vet in de buikholte en langs de nek. Verwijder de stuit.
- Breng 1,5 liter water aan de kook en laat de kip met de borst naar boven voorzichtig in het water zakken.
- Voeg lente-uitjes, gember en rijstwijn toe en breng weer aan de kook.
- Voeg zout toe en kook het geheel ongeveer 15 minuten.
- Zet het vuur uit en laat de kip 5-6 uur afkoelen in het vocht.
- Laat de kip 15 minuten voor serveren uitlekken. Snij de kip met een hakmes door de botten heen in kleine stukken.
Voor de dipsaus:
- Meng sojasaus, suiker, lente-ui, knoflook, gember, sesamolie en een beetje kookvocht.
- Verdeel de saus over 4 schaaltjes
- Doop de kip voor het eten in de saus.