Kip Gong Bao
Eén van de klassiekers uit de Chinese keuken. kan op verschillende manieren worden bereid. Dit is mijn eigen variant.
Ingrediënten
- 500 gram kipfilet, in dobbelsteentjes gesneden
- 2 eetlepels arachide- of zonnebloemolie
- 8 tot 10 gedroogde rode pepers
- 5 lente-uitjes, wit en groen gescheiden, in dunne reepjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijn gehakt
- 1 theelepel fijn gehakte of geraspte gember
- 50 gram ongezouten geroosterde pinda’s
Marinade:
- 1 eetlepel sojasaus
- 2 theelepels Chinese rijstwijn
- 1,5 theelepel maïzena
Saus:
- 1 eetlepel Chinese zwarte azijn
- 1 theelepel sojasaus
- 1 theelepel Hoisinsaus
- 1 theelepel sesamolie
- 2 theelepels suiker
- 1 theelepel maïzena
- 1 theelepel gemalen Szechuan peper
Bereiding
Marineer de kip:
- Meng in een schaal de sojasaus, rijstwijn en de maïzena totdat de maïzena is opgelost. Voeg de kipblokjes toe en meng goed. Laat 10 minuten staan.
Maak de saus:
- Meng in een kom de Chinese azijn, sojasaus, Hoisinsaus, sesamolie, suiker, maïzena en de Szechuan peper. Meng tot alle suiker en maïzena zijn opgelost.
Bereiding:
- Verhit een wok op hoog vuur. Voeg de arachideolie toe en zwenkt de wok een paar maal goed om.
- Voeg de chilipepers toe en roerbak ongeveer 30 seconden totdat ze net zwart beginnen te worden en de olie licht begint te geuren.
- Voeg de kip toe en roerbak deze 2 tot 3 minuten totdat ze niet roze meer is.
- Voeg het wit van de lente-ui, knoflook en gember toe en roerbak gedurende 30 seconden.
- Voeg de saus toe en meng deze goed met de andere ingrediënten.
- Voeg de pinda’s toe en roerbak nogmaals 1 tot 2 minuten.
- Verdeel over een paar borden en garneer met het groen van de lente-ui.