Leeuwenkop - gehaktballen
Aantal personen: 4
Ingrediënten
- 450 gram varkensgehakt
- 1 eiwit
- 4 lente-uitjes, fijngehakt
- 1 eetlepel Shaoxing rijstwijn
- 1 theelepel gember, fijngehakt
- 1 eetlepel lichte sojasaus
- 2 theelepels suiker
- 1 theelepel donkere sojasaus
- 300 gram paksoi
- 1 eetlepel maïzena
- olie om te frituren
- 500 ml bouillon, vlees of kip
Bereiding
- Doe het gehakt en het eiwit in een keukenmachine en maal het kort tot een luchtig mengsel. Hetzelfde effect kan worden bereikt door het gehakt in een grote kom te prakken en het eiwit geleidelijk aan toe te voegen tot het luchtig is.
- Voeg lente-ui, rijstwijn, gember, sojasaus, suiker en sesamolie toe en breng op smaak met peper en zout en maal of klop kort.
- Bak een beetje gehakt, proef het en breng zo nodig op smaak.
- Maak van het gehakt balletjes ter grootte van een walnoot.
- Snijd de bladeren van de paksoi en leg ze op de bodem van een ovenschaal.
- Bestuif de gehaktballetjes met de maïzena.
- Verhit een wok op hoog vuur, schenk er 1 cm olie in en laat deze heet worden. Bak de gehaktballetjes in porties rondom bruin.
- Laat ze goed uitlekken en leg ze naast elkaar in de ovenschaal.
- Giet de olie af en maak de wok schoon.
- Laat de wok op hoog vuur weer heet worden, voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
- Schenk de bouillon over de gehaktballetjes en breng afgedekt weer zachtjes aan de kook.
- Kook net niet helemaal afgedekt ongeveer 30 minuten of totdat de gehaktballetjes zeer zacht zijn.
- Zet de ovenschaal op tafel en serveer.